Kaatsheuvel

Met zo’n 16.600 inwoners is Kaatsheuvel nu de grootste kern van de gemeente. Het is een gezellig en dynamisch dorp met o.a. een modern winkelcentrum, tennisbanen en maneges.

Van oudsher staat Kaatsheuvel bekend om zijn schoenenindustrie. Als eerbetoon aan die tijd is in de Hoofdstraat een standbeeld vervaardigd waarop een schoenmaker trots naar zijn eindproduct kijkt. Door de teloorgang van de schoen- en leerindustrie moesten de mensen op zoek naar ander werk.

Dit vonden ze in de toeristische sector. Een logische stap, aangezien een groot gedeelte van het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen binnen de gemeente Loon op Zand is gelegen. Aan de rand van dit duinengebied ontwikkelden zich dan ook vele campings en groepsaccommodaties.

Naast het Nationaal Park heeft de gemeente Loon op Zand nog een enorme toeristische trekpleister binnen haar grenzen, namelijk De Efteling. Dit inmiddels wereldberoemde pretpark groeide uit van een speeltuin in 1952 tot een attractiepark nu waar miljoenen mensen uit de hele wereld jaarlijks een bezoek aan brengen.

Tot slot telt Kaatsheuvel nog een aantal fraaie rijksmonumenten die zeker een bezoek waard zijn, zoals de St. Janskerk, de Jozefkerk, de kerk van de H.H. Martelaren van Gorcum met kapelletje incl. columbariums op kerkhof, molen “De Couwenberg” en de molen van ‘t Curiosahuys aan de Zuidhollandsedijk.

 

Kaatsheuvel