De Moer

Wie de sfeer van het oude Brabant wil proeven, moet beslist een bezoek aan het kleine kerkdorp De Moer brengen. Het is een ideale uitvalsbasis om de landelijke en bosrijke omgeving te verkennen.

De St. Joachimskerk en café-restaurant ‘t Moaske vormen samen de kern van De Moer. Deze plaats, met zijn oude dorpsschool en onderwijzerswoning, heeft een sterk agrarisch karakter. Het is dan ook de plek bij uitstek voor kamperen bij de boer of een overnachting in een charmante B&B.

De bosrijke omgeving is een overblijfsel van de ontginningen die plaatsvonden nadat de omliggende veengronden waren afgegraven. In de omgeving van De Moer kunt u op het bijna 700 ha grote landgoed “Huis ter Heide” een mooie wandeling maken, die voert langs een afwisselend landschap van weilanden, bossen en vennen.

Inmiddels is het Vereniging Natuurmonumenten, die sinds 1976 eigenaar is van het landgoed, gelukt om in het gebied de waterlobelia in zijn natuurlijke omgeving terug te brengen. Dit paarse plantje, samen met de Schotse Hooglanders die er grazen, geeft u het idee dat de tijd er even heeft stilgestaan. Voor meer informatie over dit gebied kunt u ook kijken op www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden

 

De Moer Huis ter Heide leikeven